O nama

OBAVIJEST POSJETITELJIMA DOMA    

Temeljem Odluke Stožera civilne zaštite RH o izmjeni odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Šibensko-kninske županije („Narodne novine“ br. 115/20) počevši od 22. listopada 2020. god. pa do daljnjeg posjete korisnicima Doma za starije osobe Oklaj nisu dozvoljene.

Obavijest o zabrani posjeta korisnicima Doma (pdf)

Izmjena Odluke o uvodjenju nuznih epidemioloskih mjera za podrucje zupanije (pdf)

Upute za posjetitelje institucija socijalne skrbi (pdf)

 

Dom za starije osobe Oklaj je javna neprofitna ustanova čiji je osnivač Republika Hrvatska koja osnivačka prava obavlja putem Ministarstva socijalne politike i mladih.

Dom  se nalazi  u zaleđu Dalmacije, u centru Oklaja, najvećeg naselja i administrativnog središta Općine Promina koja se proteže između Knina na sjeveroistoku i Drniša na jugu, uz središnji dio toka rijeke Krke do obronaka planine Promine i obuhvaća velik dio površine Nacionalnog parka Krka.

U Domovinskom ratu teško razorena i opustošena, općina čije se stanovništvo raselilo diljem hrvatske i ima status područja od posebne državne skrbi, još je uvijek slabo naseljen i siromašan prostor čiji mladi naraštaj je život osmislio u urbanim sredinama dok su se stariji, usprkos samoći i problemima, vučeni čežnjom i prkosom vratili na svoja stara ognjišta ne želeći i ne mogavši se adaptirati na gradski život.

Tu, u ovom krševitom, čitave godine suncem okupanom kraju smješteno je 86 korisnika poniklih u selima Šibenski-kninske, Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije, ali i onih kojima je dosadio užurbani život gradova, skučenih stanova i tmurnih dana s mirisom smoga.

Ovdje, čuvajuči uspomene na tradiciju i mladost bremenitu prolivenim znojem i žuljevima, ali ljubav i poštovanje prema škrtoj zemlji i precima koji su joj toliko mnogo dali, predaje nam u nasljeđe iskonsku spoznaju da u život, ma koliko god bio zahtjevan i mukotrpan, vrijedi ulagati.

Naš je cilj pomoći im da pod teretom problema koje sobom nosi starost ne izgube snove i nade, već da steknu nove. zato ćemo se truditi da im naša ustanova postane dom u kojem će im život biti ispunjen i gdje će, okružen brigom, pažnjom i uvažavanjem osoblja doživjeti još mnoge trenutke sreće.

Zadnje Novosti
Arhiva Novosti
Kategorije Novosti