Dom za starije osobe Oklaj je javna neprofitna ustanova čiji je osnivač Republika Hrvatska koja osnivačka prava obavlja putem Ministarstva socijalne politike i mladih.

Dom  se nalazi  u zaleđu Dalmacije, u centru Oklaja, najvećeg naselja i administrativnog središta Općine Promina koja se proteže između Knina na sjeveroistoku i Drniša na jugu, uz središnji dio toka rijeke Krke do obronaka planine Promine i obuhvaća velik dio površine Nacionalnog parka Krka.

U Domovinskom ratu teško razorena i opustošena, općina čije se stanovništvo raselilo diljem hrvatske i ima status područja od posebne državne skrbi, još je uvijek slabo naseljen i siromašan prostor čiji mladi naraštaj je život osmislio u urbanim sredinama dok su se stariji, usprkos samoći i problemima, vučeni čežnjom i prkosom vratili na svoja stara ognjišta ne želeći i ne mogavši se adaptirati na gradski život.

Tu, u ovom krševitom, čitave godine suncem okupanom kraju smješteno je 86 korisnika poniklih u selima Šibenski-kninske, Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije, ali i onih kojima je dosadio užurbani život gradova, skučenih stanova i tmurnih dana s mirisom smoga.

Ovdje, čuvajuči uspomene na tradiciju i mladost bremenitu prolivenim znojem i žuljevima, ali ljubav i poštovanje prema škrtoj zemlji i precima koji su joj toliko mnogo dali, predaje nam u nasljeđe iskonsku spoznaju da u život, ma koliko god bio zahtjevan i mukotrpan, vrijedi ulagati.

Naš je cilj pomoći im da pod teretom problema koje sobom nosi starost ne izgube snove i nade, već da steknu nove. zato ćemo se truditi da im naša ustanova postane dom u kojem će im život biti ispunjen i gdje će, okružen brigom, pažnjom i uvažavanjem osoblja doživjeti još mnoge trenutke sreće.